ΓΙΑΤΙ INTEREST?

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ...ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΣ INTEREST!!!

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ?

ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ,ΣΧΟΛΙΑ,ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ
INTEREST...ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ MAIL ΕΔΩ...

interestgr@gmail.com

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το «βολεμένο» τσιράκι του Ράιχενμπαχ




Ελλάς το μεγαλείο σου. Το επαγγελματικό οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Κυριαζή, χημικού μηχανικού ως προς την κατάρτιση του, απεικονίζει στο ακέραιο την πραγματικότητα της σύγχρονης ελληνικής άποψης περί κοινωνικής ανέλιξης και επαγγελματικής αποκατάστασης στην καμπούρα του… Δημοσίου.


Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο Α.Ε. για πολλά χρόνια και επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, πρώην στέλεχος της εταιρείας PLANET και σήμερα… στέλεχος και μάλιστα, ελεγκτής της διαβόητης «Δύναμης Κρούσης», της περισσότερο γνωστής ως «Task Force», του άτεγκτου παρατηρητή των κακώς κειμένων στην Ελλάδα κ. Ράιχενμπαχ. Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής όμως, είναι και κάτι ακόμη. Ίσως μάλιστα, αυτό το κάτι να είναι και το σημαντικότερο στοιχείο στην πλούσια καριέρα του. Διαθέτει όχι μία, αλλά τρείς εταιρείες, δύο ανώνυμες και μία περιορισμένης ευθύνης. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;, θα διερωτηθεί ο καλόπιστος αναγνώστης. Μα στο ότι ο κ. Κυριαζής, δραστηριοποιήθηκε και δραστηριοποιείται σήμερα ως επιχειρηματίας, εργολήπτης projects του Δημοσίου παράλληλα με την ιδιότητα του ως ανώτερο στέλεχος δημόσιας εταιρείας (Κτηματολόγιο Α.Ε. με εργασιακό καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης) και τώρα, ως στέλεχος της κοινοτικής υπηρεσίας ελέγχου της εφαρμογής του Μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων στον επίσης δημοσίου χαρακτήρα μηχανισμό της «Ομάδας Ράιχενμπαχ».

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 2003, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, ο Κωνσταντίνος Κυριαζής διά της μεθόδου της προσωπικής συνεντεύξεως, προσλαμβάνεται ως Γενικός Διευθυντής της εξαιρετικά προβληματικής εταιρείας του Δημοσίου «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Πρόκειται για προσωπική επιλογή της τότε προέδρου της εταιρείας Zωρζέτας Λάλη, επί χρόνια κοινοτικής υπαλλήλου στις Βρυξέλες, στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ζωρζέτα Λάλη, εργάστηκε επί μακρόν στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών της Βάσως Παπανδρέου, τότε Επιτρόπου στην Κομισιόν. Είναι γνωστό ότι η Βάσω Παπανδρέου είναι… ανοιχτοχέρης άνθρωπος. Οι βασικοί συνεργάτες της στις Βρυξέλλες είχαν την ευτυχία να ακολουθήσουν σημαντικές καριέρες, είτε στις Βρυξέλλες, είτε εντός του κρατικού– διοικητικού μηχανισμού στην Ελλάδα.


Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής
Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής
Επί προεδρίας Ζωρζέτας Λάλη λοιπόν, και κατά προσωπική επιλογή, ο Κωνσταντίνος Κυριαζής μετά από μία προφορική συνέντευξη, τοποθετείται ως Γενικός Διευθυντής της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Το συμβόλαιο του είναι τριετές και το ύψος των αποδοχών του ανέρχεται σε 300.000 ευρώ συνολικά για την τριετία.

Ο καιρός πέρασε, ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε, ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε και ο Κωνσταντίνος Κυριαζής παρέμεινε ως Γενικός Διευθυντής με πρόεδρο πλέον τον Χρήστο Γούλα. Αργότερα και πριν εκπνεύσει η τριετία, κατάφερε να ανανεώσει το συμβόλαιο του για τρία ακόμη χρόνια στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την ίδια αμοιβή των 300.000 ευρώ.

Η πρόσληψη του Κ. Κυριαζή στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε το ΦΕΚ):



Στο στόχαστρο του Ρακιντζή


Λίγο πριν τις εκλογές του 2009 (Οκτώβριος), ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής ασχολείται με τα τεκταινόμενα στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Τα πορίσματα των ερευνών του δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τον διαχρονικό και διακομματικό Κωνσταντίνο Κυριαζή, αλλά και γενικότερα για την δημόσια αυτή επιχείρηση.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η εταιρεία δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση εντός μόνον 100 ημερών. Αναφέρεται επίσης, πως δύο από αυτά τα 10 εκατομμύρια τα διαχειρίστηκε προσωπικά ο Κ. Κυριαζής διά της προσφιλούς μεθόδου της απευθείας αναθέσεως. Ήταν η περίοδος κατά την οποία το όνομα του κ. Κυριαζή είχε εμπλακεί σε υπόθεση αθρόων προσλήψεων προεκλογικού χαρακτήρα στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Μετά τις εκλογές του 2009, αρμόδια υπουργός αναλαμβάνει η Τίνα Μπιρμπίλη, με προσωπική πρόσβαση (τότε) στο Μαξίμου και τον Γ. Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής οδηγείται εκτός «Κτηματολογίου Α.Ε.».

Η Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε την έκθεση):



Μόνον για λίγο καιρό ξαποσταίνει 

Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής πρωτοεργάστηκε, κατά τη δεκαετία του ’80 στην αλήστου μνήμης Πειραϊκή Πατραϊκή. Προφανώς, έψαξε για μία νέα δουλειά, όταν η ισχυρή εταιρεία πήρε και αυτή το μονοπάτι της αποβιομηχάνισης. Έτσι, κάποια στιγμή, βρίσκεται να αναλαμβάνει καθήκοντα στελέχους στην εταιρεία PLANET η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προγράμματα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και γενικότερα, στην πρώην Ανατολική Ευρώπη. Είναι 1999. Ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί ως προς τη χρησιμότητα αυτής της πληροφορίας. Λίγη υπομονή.

Δημόσιος Υπάλληλος, αλλά και επιχειρηματίας

Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής κατά την περίοδο που ήταν ανώτερο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ιδρύει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τρείς εταιρείες. Την «Βέλτιων», την «Νόστος» και την «Αιγηίς». Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται ως εργολήπτες δημοσίων έργων, με ιδιαίτερη παρουσία στον χώρο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται τα ΦΕΚ με την επίσημη αναγγελία ίδρυσης των εταιρειών αυτών.

Η ίδρυση της «Βέλτιων» (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε το ΦΕΚ):


Η ίδρυση της «Νόστος» (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε το ΦΕΚ):




Η ίδρυση της «Αιγηίς» (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε το ΦΕΚ):


Ο Κωνσταντίνος Κυριαζής δεν κρύβεται. Αν και απολύτως ασυμβίβαστο, νομικά και ηθικά, παρουσιάζεται παντού και επίσημα ως πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος κ.λπ. των εταιρειών του.

Εντός αυτής της περιόδου αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων του Δημοσίου. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Ουδείς αναρωτιέται και ουδένα απασχολεί αυτή η παράλληλη ζωή του Κωνσταντίνου Κυριαζή. Αντιθέτως. Οι δραστηριότητες του θα ανταμειφθούν σύντομα και μάλιστα στον ανώτερο δυνατό βαθμό. Από την ίδια την Κομισιόν και τον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα, τον κ. Ράιχενμπαχ.

Η συγκρότηση της Task Force


Η Ζωρζέτα Λάλη
Η Ζωρζέτα Λάλη
Όταν ο άγνωστος εν Ελλάδι, αλλά πολύ γνωστός στους κοινοτικούς κύκλους των Βρυξελλών, κ. Ράιχενμπαχ ανέλαβε να δημιουργήσει τη «Δύναμη Κρούσης», ώστε να αναλάβει τον έλεγχο της πορείας των Μνημονίων και των Μεταρρυθμίσεων (κατά παράκληση και της κυβέρνησης Παπανδρέου για να μην ξεχνιόμαστε), επέλεξε ως δεξί του χέρι μία γνωστή από τα παλιά. Την Ζωρζέτα Λάλη την οποία είχαμε αφήσει ως πρόεδρο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Μετά την αποχώρηση της είχε εκ νέου καταφύγει στο ασφαλές περιβάλλον των Βρυξελλών. Επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται η Ζωρζέτα Λάλη επελέγη ως γενικός δερβέναγας της Task Force Αθήνεσι. Δεν πρόκαμε να ωριμάσει το πράγμα και ο Κωνσταντίνος Κυριαζής, έμπιστος συνεργάτης της κυρίας Λάλη στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ως Γενικός της Διευθυντής, προσλαμβάνεται (επιστρατεύεται για την ακρίβεια) στην ομάδα Ράμπο του κ. Ράιχενμπαχ.

Ο ρόλος του είναι σημαντικός και τα καθήκοντα του σημαντικότερα. Αναλαμβάνει ελεγκτής. Δηλαδή, ο πρώην δημόσιος υπάλληλος και ταυτόχρονα επιχειρηματίας ο οποίος ενσάρκωνε συμβολικά και πραγματικά το βασικό πολιτικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, εκείνο της διαπλοκής και της απομύζησης του δημόσιου πλούτου από θέση ισχύος, ανέλαβε να ελέγξει μεταξύ των άλλων, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στην χώρα. Το οξύμωρον, αλλά πέρα για πέρα αληθινό, συνοδεύεται και από ένα επιπλέον στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ελεγκτής των κοινοτικών αρχών ο κ. Κυριαζής συνεχίζει να κλείνει δουλειές με το Δημόσιο.

Πίσω στα παλιά


Ο Χορστ Ράιχενμπαχ
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ
Επί της οδού Λουίζης Ρινιανκούρ εδρεύει η εταιρεία PLANETστην οποία κάποια στιγμή εργαζόταν ο Κωνσταντίνος Κυριαζής. Ως εκ θαύματος στο ίδιο κτήριο στεγάζεται η Task Force του κ. Ράιχενμπαχ. Εκεί δηλαδή, κατοικοεδρεύει εκ νέου ο κ. Κυριαζής. Η εταιρεία PLANET ωστόσο συμμετέχει στον δημόσιο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Ο διαγωνισμός αυτός έληξε περί τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο εκκρεμεί η τελική απόφαση για τον ανάδοχο. Δύο εταιρείες διεκδικούν το τρόπαιο. Η PLANΕΤ και η KONTOR.

Μία επιπλέον λεπτομέρεια. Επί της οδού Ριανκούρ και στο κτήριο όπου συστεγάζονται ο κ. Ράϊχενμπαχ και η εταιρεία που διεκδικεί την ιδιωτικοποίηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» εργάζεται πέραν του κ. Κυριαζή και η πρώην πρόεδρος της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» η Ζωρζέτα Λάλη, δεξί χέρι του κ. Ράιχενμπαχ, σημαίνον στέλεχος των κοινοτικών ελεγκτικών μηχανισμών και έμπιστη συνεργάτης του Κωνσταντίνου Κυριαζή. Ο καλόπιστος αναγνώστης θα παρατηρήσει πως πρόκειται περί συμπτώσεων. Ναι, αλλά περί διαβολικών συμπτώσεων ωστόσο.

Και κάτι ακόμη ως κατακλείδα

Ο Νότης Μηταράκης
Ο Νότης Μηταράκης
Δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης ο κ. Νότης Μηταράκης και διέταξε να ελεγχθεί η συμφωνία του Δημοσίου με μια εκ των εταιρειών του Κωνσταντίνου Κυριαζή για την κατασκευή ενός σημαντικού ενεργειακού και περιβαλλοντολογικού έργου στη Λακωνία (βλ. σχετικό ντοκουμέντο).


Η διαταγή Μηταράκη για έλεγχο της συμφωνίας του Δημοσίου με την «Αιγηίς» (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση:



Το πράγμα προσλαμβάνει ιδιαίτερα κωμικές διαστάσεις. Ο κ. Κυριαζής ελέγχει το ελληνικό κράτος ως ελεγκτής του κ. Ράιχενμπαχ και το ελληνικό κράτος ελέγχει τον κ. Κυριαζή ως προς την νομιμότητα της ιδιωτικής του συμφωνίας με το Δημόσιο. Άντε να βγει άκρη και να πεισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος πως δεν τον παίρνουν, κοινοτικοί και ημεδαποί, για κορόιδο.

Ως προς τον κ. Ράιχενμπαχ, οφείλει ορισμένες εξηγήσεις από την στιγμή που προκύπτουν ηθικά, νομικά και ενδεχομένως ποινικά ζητήματα από τη δραστηριότητα του υφισταμένου του, ο οποίος αν και δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί έως και πρόσφατα να αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου.


zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου